04 април 2012

Поставяйте си постижими цели

 Можете една седмица да гледате филм на английски и да си извадите новите думи, друга седмица да прочетете 3 статии в англоезичен вестник или пък да слушате английско радиопредаване и да си запишете 10-те най-употребявани думи. Използвайте въображението си. Постигането на целите Ви ще Ви мотивира.
 Учете по малко всеки ден – Ученето по 30 минути на ден ще Ви помогне да поддържате нивото си, а всяка допълнителна минута ще Ви даде допълнителни знания. В началото на всеки нов урок или учебна сесия преглеждайте предишния урок или наученото.
 Направете си фиксиран учебен график. – Учете всеки ден в един и същ час. Така мозъкът Ви ще е готов и ще очаква урока, а и по този начин е по-малко вероятно да пропуснете ден.
 Учете на глас - Произнасяйте думите високо на глас докато учите. Така ще ги запомняте по-лесно и едновременно ще упражнявате говорно-речевия си апарат на новия език.
 Упражнявайте се да говорите – Говорете, говорете, говорете. Практикувайте говоренете на английски език колкото се може повече.
 Не се страхувайте – Никога не бива да се страхувате от това да говорите езика с други хора, дори и да сте съвсем начинаещ. Те ще оценят Вашите усилия и често ще Ви подкрепят.
 Обградете се с английски език - Четете го, слушайте го, говорете го, гледайте го, сънувайте го. Е, поне за известно време.
 Слушайте англоговорящи - Обърнете особено внимание на това как англоговорящите използват родния си език. Наблюдавайте начина, по който произнасят думите и как ги използват.
 Произношението е ключа - Подражавайте на начина, по който англоговорящите произнасят звуците. Колкото повече звучите като тях, толкова повече ще Ви разбират.
 Използвайте това, което знаете - Дори да знаете сравнително малко английски език, трябва да използвате това, което знаете. Ще бъдете изненадани колко много можете да общувате с няколко думи или фрази.
 Не се блокирайте - ако не знаете определена дума, опитайте се да отгатнете значението ѝ по смисъл. Ако не знаете дума, която искате да използвате, опитайте се да я обясните чрез други думи или с жестове и мимики, но не се отказвайте. После разбира се проверете в речника.
 Забавлявайте се! – Ученето на нов език е забавно и вълнуващо. Не се взимайте много на сериозно и се наслаждавайте на напредъка си.