16 март 2009

Системата Headway и нива A1, A2 (ЗА НАЧИНАЕЩИ) според Европейската езикова рамка

Beginner, Elementary - Подходяща е за работа по двойки и в малки групи. Разработена на основата на най-добрите методи и техники в чуждоезиковото обучение.
Граматичният материал обхваща петте времена с най-висока честота на употреба, а именно: сегашно просто, минало просто (правилни и неправилни глаголи), сегашно продължително време, бъдеще с ‘going to’, сегашно перфектно време, сравнителна и превъзходна степен на прилагателните, предлози за място и време и т.н.
Предложеният обем лексика в A1 ниво е около 1500 лексикални единици.
- Обозначение на Съвета на Европа -Break-through А1, Waystage А2
Умения за слушане - Разбирате думи и изрази, които се отнасят до вас, вашето семейство и конкретни ситуации, които познавате добре.Разбирате изречения с позната тематика, ако съдържат често използвани думи. Можете да уловите основния смисъл в кратки и ясни послания и съобщения. Умения за четене - Разбирате отделни думи и прости изречения, например в обяви и плакати. Можете да четете кратки, елементарни текстове. Можете да намерите търсена от вас информация в печатни материали като реклами, менюта и др. Умения за говорене - Можете да водите елементарен разговор, ако събеседникът говори бавно и ви помага в намирането на точните думи. Можете да задавате прости въпроси и да отговаряте на такива при възникнала необходимост или позната тема.Можете да общувате по общи и несложни теми. Справяте се с основни стандартни разговори. Можете да опишете накратко семейството си, условията за живот, образованието си и работата си. Умения за писане - Можете да надпишете кратък текст за пощенска картичка. Можете да попълните формуляр с лични данни.Можете да напишете кратки, несложни съобщения и бележки, както и кратки лични писма.

Idiomatic Phrases - RED


The Teacher introduces you to three idiomatic phrases connected with the
colour red.
1. Paint the town red
2. Catch someone red-handed
3. Like a red rag to a bull

And today the colour red and I are getting together to teach you some English idioms.
Are you REDy to be taught by the colour red. Get it? REDy to be taught!? Get it?!
No. I’m not doing that joke again.Here I am meeting the Queen’s husband at Buckingham Palace to receive my award.I did celebrate afterwards…a little… well, a lot.
That’s right. I painted the town red.In English, if you go out to celebrate something, usually while drinking a lot of alcohol, we say “I painted the town red.”
After the party I took some friends back to the office and… borrowed some of my boss’s
champagne. The trouble was… he was still working… in the next room.
That’s right. He caught me red-handed. In English, if you find someone doing something bad or illegal while they are doing it, we say: ‘I caught him red-handed’.
Ah, bulls. Lovely, friendly animals, aren’t they? But not…if you do this! That’s right. It’s like a red rag to a bull. In English, if you do something that is certain to create an angry response, we say it’s like a red rag to a bull.