17 ноември 2008

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ


Въпрос: Какво представляват тези международни езикови сертификати, които стават все по-популярни и каква е разликата между тях и сертификатите, които всяка езикова школа издава?

Отговор: Езиковите школи издават така наречените сертификати за присъствие, с което удостоверяват посещенията в определено ниво на езиково обучение. Това, че сме присъствали е добре, но не означава че владеем уменията слушане, говорене, писане и четене. Нивата за знание се определят от външна независима институция, а не от самоизпитващи се фирми, където финалният тест е само върху граматически упражнения. На практика това ни учи само да разбираме писмен текст, но защо ли мълчим, а ни е нужно да говорим? Затова когато трябва да удостоверим езикови умения по английски например, такива признати сертификати получаваме след изпит пред Обединеното Кралство. Изпитен център ESOL-София провежда такива изпити през юли и декември.

Въпрос: Признати ли са Европейските езикови сертификати за следване в университет?

Отговор: Познания по чужд език на нивата В2, С1 и С2 се считат за достатъчни при кандидатстване в университет.
Тъй като университетите са автономни, задължително трябва да се провери предварително какви са изискванията на всяко отделно учебно заведение!

Въпрос: Защо е нужно представянето на Европейски езиков сертификат B1 при кандидатстване за работа?

Отговор: Прилагането на официални сертификати за владеенето на чужд език към набора от документи, необходим при кандидатстване, спомага за повишаване на вашата конкурентоспособност и е предпоставка за спечелване на желаната позиция. Отразеното в сертификата ниво би било доказателство пред работодателя, че наистина сте в състояние да се справите с поставените ви задачи. Европейските езикови сертификти са подходащите сертификати за работното място.