08 април 2012

Виртуална класна стая


    Разговорите с вашият преподавател се извършват във виртуалната класна стая. Преподавателите са на разположение в посочените в програмата часове. За работа с виртуалната класна стая са ви нужни слушалки и микрофон.

    Учащите разговарят в реално време с онлайн преподавател. Не ви пускаме аудио записи и видео клипове, а осигуряваме директна конферентна връзка! Така не е необходимо да пътувате до друг град или квартал, за да получите качествено обучение. Най-добрите преподаватели преподават онлайн във виртуалните класни стаи. Виртуалната класна стая е модерен софтуерен инструмент за комуникация и преподаване в реално време. За да ползвате виртуалната класна стая, са ви необходими само интернет връзка и слушалки с микрофон. Във виртуалната класна стая преподавателят води урока онлайн и учениците комуникират с него чрез аудио връзка. Паралелно с аудио връзката върви и чат-бокс, в който преподавателят и учениците могат да пишат. Освен звук, във виртуалната класна стая преподавателят зарежда и изображения.

Въпреки мненията на някои хора


Развитието на интернет и мултимедийните технологии са основният фактор, позволяващ онлайн обучението като съдържание, технологиите и услугите се определят като трите основни сектора на неговата индустрия.
Онлайн обучението е вид обучение, което се осъществява чрез компютърни и информационни технологии. То е определяно като „педагогика, подсилена от цифровите технологии“. В някои случаи не се осъществява взаимодействие лице в лице между обучител и обучаем.
Използва се взаимозаменяемо в голямо разнообразие от контексти. В компании то се основава на стратегии, които използват мрежата на компанията за достъп до курсове за обучение на служителите. В Съединените щати то се определя като планирано обучение — обучение, което използва широк спектър от технологии, катокомпютърно-базирано обучение, за да достигне до учащите. Напоследък в повечето университети онлайн обучението се използва, за да се определи конкретен режим на присъствие на курс или учебни програми, където учениците рядко, ако изобщо, присъстват лице в лице, защото те се обучават онлайн.
Въпреки мненията на някои хора, че онлайн преподаването понижава качеството на обучението, практиката показва, че има полза от такъв вид преподаване и че тази форма на дистанционното обучение придобива все по-голяма популярност. За това има няколко причини. Първо, онлайн обучението отваря нови възможности за учащите, които иначе на биха могли да участват в учебния процес. Такива потенциални учащи са например хората, които са затруднени да идват в учебното заведение по една или друга причина, например децата, прекалено възрастните или инвалидите или тези, които живеят и работят на далечно място. Второ, онлайн обучението позволява на учебните заведения да обучават голям брой учащи с относително малко преподаватели, което означава по-ниски разходи. Трето, желаещите да учат имат възможността да продължават своето обучение през целия си живот без значение къде и как живеят. Така впоследствие цялото общество има полза, защото много повече хора успяват да получат образование. Затова тези предимства карат много учебни заведения да правят и провеждат онлайн курсове на обучение, дори в началото само като експеримент.


Онлайн преподаването

Онлайн преподаването повишава качеството на обучението, защото използва много и различни методи на обучение. Тук липсват стандартните учебници, в които материалите са неразбрани и сухо представени.Практиката показва, че тази форма на дистанционно обучение става все по-широко използвана. За това има няколко причини 
компютърът придобива все по-голяма популярност и все повече учащи го предпочитат като средство за обучение;
- онлайн обучението отваря нови възможности за тези, които не биха могли дадойдат в училище, но искат да участват в учебния процес. Такива потенциални учащи са например много заетите хора, за които времето е ценно или малките ученици, на които винаги е нужен придружител, който да ги води до  училище. Онлайн курсисти могат да бъдат ипрекалено възрастните, инвалиди, незрящи хора или тези, които живеят и работят на далечно място
- за онлайн обучението е възможността за постоянен контакт (чат) с преподавателя във връзка с учебния материал или самостоятелната подготовка на обучавания.