04 април 2012

Поставяйте си постижими цели

 Можете една седмица да гледате филм на английски и да си извадите новите думи, друга седмица да прочетете 3 статии в англоезичен вестник или пък да слушате английско радиопредаване и да си запишете 10-те най-употребявани думи. Използвайте въображението си. Постигането на целите Ви ще Ви мотивира.
 Учете по малко всеки ден – Ученето по 30 минути на ден ще Ви помогне да поддържате нивото си, а всяка допълнителна минута ще Ви даде допълнителни знания. В началото на всеки нов урок или учебна сесия преглеждайте предишния урок или наученото.
 Направете си фиксиран учебен график. – Учете всеки ден в един и същ час. Така мозъкът Ви ще е готов и ще очаква урока, а и по този начин е по-малко вероятно да пропуснете ден.
 Учете на глас - Произнасяйте думите високо на глас докато учите. Така ще ги запомняте по-лесно и едновременно ще упражнявате говорно-речевия си апарат на новия език.
 Упражнявайте се да говорите – Говорете, говорете, говорете. Практикувайте говоренете на английски език колкото се може повече.
 Не се страхувайте – Никога не бива да се страхувате от това да говорите езика с други хора, дори и да сте съвсем начинаещ. Те ще оценят Вашите усилия и често ще Ви подкрепят.
 Обградете се с английски език - Четете го, слушайте го, говорете го, гледайте го, сънувайте го. Е, поне за известно време.
 Слушайте англоговорящи - Обърнете особено внимание на това как англоговорящите използват родния си език. Наблюдавайте начина, по който произнасят думите и как ги използват.
 Произношението е ключа - Подражавайте на начина, по който англоговорящите произнасят звуците. Колкото повече звучите като тях, толкова повече ще Ви разбират.
 Използвайте това, което знаете - Дори да знаете сравнително малко английски език, трябва да използвате това, което знаете. Ще бъдете изненадани колко много можете да общувате с няколко думи или фрази.
 Не се блокирайте - ако не знаете определена дума, опитайте се да отгатнете значението ѝ по смисъл. Ако не знаете дума, която искате да използвате, опитайте се да я обясните чрез други думи или с жестове и мимики, но не се отказвайте. После разбира се проверете в речника.
 Забавлявайте се! – Ученето на нов език е забавно и вълнуващо. Не се взимайте много на сериозно и се наслаждавайте на напредъка си.

Желая Ви успех в изучаването на английски език!

 Днес е първият ден от остатъка на живота Ви. Поемете кормилото и направлявайте съдбата си. Започнете сега. Само след шест месеца Вие ще знаете много повече английски език, отколкото сте си представяли.
 Въпреки всеобщото мнение, че да се научи чужд език е трудно и още по-трудно за възрастни, истината е, че не е чак толкова по-различно от децата. Да, трябва съзнателно да научите сетивата си да работят по различен начин (различно произношение, дишане, синтаксис и др.), но проблемът е по-скоро в това, че хората използват грешните методи, като се концентрират върху ученето на граматика или наблягат на някаква форма на езика случайно, без да са я избрали съзнателно, която може въобще да не им е от полза или поне не в началото. Така те губят мотивация, когато се опитат да използват езика там, където им трябва и не се справят.

Кога да започнете да учите английски език?

Ако наистина искате да научите английски език, започнете от днес. Днес е най-добрият ден, в който да започнете да учите, който и да е език. Ако учите всеки ден по няколко думи, дори в някои дни да е само една дума или словосъчетание, не пропускайте ден. Учете всяка дума във всичките ѝ форми - като съществително, глагол и прилагателно, глаголите във всичките им лица и времена. Днес – today ти направи първата крачка. Ето и първата ти дума. Просто продължи в същия дух и утре и други ден и така всеки ден. Един ден ще осъзнаеш, че ти вече говориш английски език.

Записвайте мислите си на английски език

 Добра идея е няколко пъти в седмицата да се опитвате да записвате мислите си на английски език. Вижте дали за Вас е по-лесно да говорите или да пишете. Всъщност те не са толкова различни едно от друго. Грешките, които допускаме в писмения английски език, често са следствие на грешно произношение. Когато се запънете в нещо или допуснете грешка, приемете го конструктивно – това са областите, на които трябва да наблегнете.
 Следващите пъти, когато слушате аудио запис, радио или чужденец ще започнете да забелязвате постепенно как англоговорящите произнасят точно звуците, с които сте имали затруднения. Да, с всеки изминал ден лещите ще падат и ще усещате все по-ясно различните нюанси на езика. Постепенно говоренето и писането ще Ви идват съвсем естествено, като на магия.

Нямате повече извинения


 Чувала съм страшно много оправдания от ученици, защо не владеят английски език. Ставаме много изобретателни при намирането на извинения. Ето някои от тези, които чувам най-често:
1. Обучението по английски език ще ми отнеме твърде много време.
2. Изучаването на английски език е твърде скъпо.
3. Нямам средата. Ако живеех в англоговоряща страна или имах англоезични приятели, щеше да е много по-лесно.
4. Не е забавно да се изучава чужд език.
 Знайте, че извиненията обикновено са заучени повторения на оправдания, които сте чули съзнателно или подсъзнателно и сте ги повторили достатъчно пъти така, че да се превърнат в истина, която дори не е „Вашата истина”. Нека разгледаме тези оправдания едно по едно.
 Оправдание 1-Факт е, че Вие сте този, който иска да научи английски език! Мислете разчупено, бъдете изобретателни! Без Вие да поемете кормилото нищо няма да се случи! Колко време ще Ви отнеме изучаването на английски език зависи само от Вас. Вие можете да посвещавате по 1-2 часа всеки ден или един цял ден на седмица. Ако посвещавате по минимум 1 час на ден 5 дни в седмицата, само след 6-7 месеца Вие ще имате един добър основен английски. Това е по-бързо дори и от бебето, на което му трябва около година, година и половина, за да проговори и то с около 10-ина думи. Е, както виждате не било толкова страшно.
 Оправдание 2 -Факт е, че Вие сте този, който иска да научи английски език! Мислете разчупено, бъдете изобретателни! Вие можете да учите чужд език самостоятелно или да се запишете на курс. За самостоятелна подготовка Ви трябва самодисциплина и изобретателност.
Вече казахме, че е добра идея да започнете да учите езика говоримо и да се опитвате да изговаряте думите абсолютно точно и правилно. Така Вие ще спестите много време и съответно пари, независимо дали ще решите да разчитате на самоподготовка или ще се запишете на курс. Е, курсът струва пари, но ако Вие наистина искате да учите ще намерите начин да постигнете целта си. Можете за известно време да намалите някои разходи или пък можете да попитате дали някой или много хора могат да Ви спонсорират. Вие ще намерите пътя, за да изкарате допълнителни пари за нещо, което наистина искате да направите. Предложете на съседите си да им закарате колата на автомивка през седмицата или пък Вие им я измийте. Това ще им спести време и те с удоволствие ще Ви платят, особено ако споменете и причината поради, която го правите. Можете също така да им напазарувате или пък един месец да им изхвърляте боклука и т.н. Използвайте въображението си. Въпросът е, че с малко пестене или пък изобретателност за кратък период от време Вие можете да съберете средствата, нужни Ви да сбъднете желанията си без кой знае какви усилия.
 Оправдание 3 - Факт е, че Вие сте този, който иска да научи английски език! Мислете разчупено, бъдете изобретателни! В България има много чужденци, които живеят или прекарват голяма част от времето си тук. Много от тези хора често излизат на места като ирландските пъбове JJMurphys, Тhe Irish Harp, McCarthy's или най-новият в София - Rosie O'Gradys и активно общуват с българите.
Слушайте как говорят английски език. Попитайте дали можете да се присъедините към разговора. Ако не прекъсвате делова среща или двама влюбени, в повечето случаи ще сте добре дошли. Друга идея е да английски език с нас. Начини има, стига да имате желание.
 Оправдание 4 - За последен път повтарям - Факт е, че Вие сте този, който иска да научи английски език! Мислете разчупено, бъдете изобретателни. Всеки от нас има свои специфични интереси. Ние живеем в дигитално общество и вероятно Вие имате достъп до Интернет, а много от Вас вече използват и социалните мрежи като Facebook или Myspace. Да се свързваш с хора и да се сприятеляваш с тях е по-лесно от всякога. Потърсете англоезични хора с подобни интереси или които намирате въобще за интересни. Представете се, споделете интереса си и защо искате да си комуникирате с тях и ги помолете да Ви станат приятели. Такъв един подход силно ще увеличи шанса Ви те да Ви добавят в списъка си с приятели. След като започнете да общувате с тези нови приятели, можете да ги помолите в един момент дори да коригират английския Ви език. Приятелите правят това един за друг.
Съжалявам, но нямате повече извинения. Напротив, радвайте се. Нямате нужда от извинения. Важното е да имате желание и да действате. Ако действате, начините ще се появят.

Изяснете мотивите си - Защо искате да научите английски език?

 Да знаете точно защо правите нещо и бързият Ви напредък ще Ви помогнат. Припомняйте мотивите си всеки път, когато срещнете затруднение или спад в енергията Ви при ученето. Така ще останете мотивирани.

Използвайте правилния метод да научите английски език

 Всеки може да научи английски език. Главният въпрос е да избере правилния метод и форма за своите нужди, за да постигне бързо резултатите, които му трябват и да остане мотивиран. Един път навлезнал в езика и започнал да го използва, всеки би могъл по-нататък да го усъвършенства в областите, които му трябват, да задълбочава познанията си и разширява формите, които използва, но от къде ще започне и кой метод ще използва е от изключително важно значение.
 Сравнете изучаването на нов език с ученето да управлявате автомобил. Волан, съединител, спирачки, правилата за движение и как да се справяте с различни ситуации на улицата. Това са основните неща, които трябва да знаете. Няма нужда да можете да сглобите и разглобите автомобила си и да знаете как работи двигателя. Това е работата на механика и инженера. И вие също така най-вероятно искате да се научите да използвате и да говорите езика, а не да разбирате богатството и особеностите му, поне не първоначално. Ако искахте това щяхте да се запишете да учите филология или лингвистика в университета където щяха да Ви учат да правите дисекция на езика и да усвоявате различните му форми в дълбочина. В такъв случай няма нужда да започвате да изучавате английски език като научна дисциплина. Вие трябва да започнете като се упражнявате основно в говоренето на езика (чрез слушане и повтаряне), защото е факт, че говоренето е в основата на всички езици (писмеността се появява по-късно). Най-добрият начин бързо да напредвате в изучаването на езика е да слушате и да повтаряте чутото правилно, т.е. да говорите правилно. Слушането и повтарянето са много по-ефективни от четенето и писането, защото при говоренето се използват много повече от очите и мозъка (а синергизмът е най-добрия вариант). Малките деца учат чрез слушане, те не могат да четат и пишат. Вие имате предимството, че можете и да четете и да пишете. Използвайте го.