04 април 2012

Нямате повече извинения


 Чувала съм страшно много оправдания от ученици, защо не владеят английски език. Ставаме много изобретателни при намирането на извинения. Ето някои от тези, които чувам най-често:
1. Обучението по английски език ще ми отнеме твърде много време.
2. Изучаването на английски език е твърде скъпо.
3. Нямам средата. Ако живеех в англоговоряща страна или имах англоезични приятели, щеше да е много по-лесно.
4. Не е забавно да се изучава чужд език.
 Знайте, че извиненията обикновено са заучени повторения на оправдания, които сте чули съзнателно или подсъзнателно и сте ги повторили достатъчно пъти така, че да се превърнат в истина, която дори не е „Вашата истина”. Нека разгледаме тези оправдания едно по едно.
 Оправдание 1-Факт е, че Вие сте този, който иска да научи английски език! Мислете разчупено, бъдете изобретателни! Без Вие да поемете кормилото нищо няма да се случи! Колко време ще Ви отнеме изучаването на английски език зависи само от Вас. Вие можете да посвещавате по 1-2 часа всеки ден или един цял ден на седмица. Ако посвещавате по минимум 1 час на ден 5 дни в седмицата, само след 6-7 месеца Вие ще имате един добър основен английски. Това е по-бързо дори и от бебето, на което му трябва около година, година и половина, за да проговори и то с около 10-ина думи. Е, както виждате не било толкова страшно.
 Оправдание 2 -Факт е, че Вие сте този, който иска да научи английски език! Мислете разчупено, бъдете изобретателни! Вие можете да учите чужд език самостоятелно или да се запишете на курс. За самостоятелна подготовка Ви трябва самодисциплина и изобретателност.
Вече казахме, че е добра идея да започнете да учите езика говоримо и да се опитвате да изговаряте думите абсолютно точно и правилно. Така Вие ще спестите много време и съответно пари, независимо дали ще решите да разчитате на самоподготовка или ще се запишете на курс. Е, курсът струва пари, но ако Вие наистина искате да учите ще намерите начин да постигнете целта си. Можете за известно време да намалите някои разходи или пък можете да попитате дали някой или много хора могат да Ви спонсорират. Вие ще намерите пътя, за да изкарате допълнителни пари за нещо, което наистина искате да направите. Предложете на съседите си да им закарате колата на автомивка през седмицата или пък Вие им я измийте. Това ще им спести време и те с удоволствие ще Ви платят, особено ако споменете и причината поради, която го правите. Можете също така да им напазарувате или пък един месец да им изхвърляте боклука и т.н. Използвайте въображението си. Въпросът е, че с малко пестене или пък изобретателност за кратък период от време Вие можете да съберете средствата, нужни Ви да сбъднете желанията си без кой знае какви усилия.
 Оправдание 3 - Факт е, че Вие сте този, който иска да научи английски език! Мислете разчупено, бъдете изобретателни! В България има много чужденци, които живеят или прекарват голяма част от времето си тук. Много от тези хора често излизат на места като ирландските пъбове JJMurphys, Тhe Irish Harp, McCarthy's или най-новият в София - Rosie O'Gradys и активно общуват с българите.
Слушайте как говорят английски език. Попитайте дали можете да се присъедините към разговора. Ако не прекъсвате делова среща или двама влюбени, в повечето случаи ще сте добре дошли. Друга идея е да английски език с нас. Начини има, стига да имате желание.
 Оправдание 4 - За последен път повтарям - Факт е, че Вие сте този, който иска да научи английски език! Мислете разчупено, бъдете изобретателни. Всеки от нас има свои специфични интереси. Ние живеем в дигитално общество и вероятно Вие имате достъп до Интернет, а много от Вас вече използват и социалните мрежи като Facebook или Myspace. Да се свързваш с хора и да се сприятеляваш с тях е по-лесно от всякога. Потърсете англоезични хора с подобни интереси или които намирате въобще за интересни. Представете се, споделете интереса си и защо искате да си комуникирате с тях и ги помолете да Ви станат приятели. Такъв един подход силно ще увеличи шанса Ви те да Ви добавят в списъка си с приятели. След като започнете да общувате с тези нови приятели, можете да ги помолите в един момент дори да коригират английския Ви език. Приятелите правят това един за друг.
Съжалявам, но нямате повече извинения. Напротив, радвайте се. Нямате нужда от извинения. Важното е да имате желание и да действате. Ако действате, начините ще се появят.