05 април 2012

Говорете, но правилно, за да напредвате бързо


Важно е бързо да напредвате. Но как?
Ама наистина, животът не е на аванта! За никого. Ако искаме нещо да се случи, ще трябва да „направим” нещо, за да се случи то. Говоренето, обаче, не означава правене на нещо, освен при изучаването на чужд език. Говорете. Говорете, но правилно! Ако всяка дума, която изговаряте е абсолютно правилна и повтаряте словосъчетанията и изреченията абсолютно правилно (т.е. копирате произношението, звуците, позицията на устата и езика, дишането, интонацията и пунктуацията на англоговорящите), то Вие с всяка секудна запомняте и научавате да говорите правилен английски език. Така Вие няма да губите време в погрешно заучаване на езика и после да трябва да поправяте грешките. Това ще Ви спести много време и съответно ще напредвате бързо, което ще Ви държи мотивирани. Помнете, Вие не трябва да правите никаква грешка, когато говорите! Не трябва да спирате да се упражнявате докато не кажете перфектно думата или изречението, ако ще и да си седите на една дума цял ден, което най-вероятно няма да се наложи. По този начин мозъкът Ви ще запомня точно звуците и съчетанието им в думи, ушите Ви ще чуват това, което казва устата Ви, дробовете Ви ще запомнят дишането и точното количество изпускане на въздух, паметта ще запомня лексиката и синтаксиса на изреченията и Вие много бързо ще тренирате мозъка и проприоцептивните си сетива за новия език. Така бебето се научава да говори и Вие можете да го правите за себе си - всеки ден по малко. Капка по капка вир, вир по вир язовир. Истината е, че съвсем скоро ще имате язовир от познания. А това ще Ви държи високо мотивирани да продължавате.

СИСТЕМА ЗА БЪРЗО ПРОГОВАРЯНЕ


   Изучаването на чужд език обикновено е дълъг и нелек процес. Някои хора мислят, че най-добре се учи, когато си принуден да го практикуваш сред чужденци. Други пък казват, че така е добре само ако имаш основата и базовите правила. В случая истината е строго индивидуална. Всеки сам трябва да намери пътя, по-който върви най-добре. Аз си мисля, че е най-добре да имаш добър учител. Но и това е индивидуално, защото понякога личният контакт е затормозяващ и желанието да не се изложиш и да не звучиш смешно може да е сериозно препятствие. Освен това е трудно да се намери подходящ учител (или на подходяща цена). По тези или други причини се е наложило да се развият системи за самообучение. Без значение дали ще са книги и касети иди видеофилми, или някаква друга форма, основният недостатък на тези системи е липсата на обратна връзка. Тъкмо ниската интерактивност като най-голям недостатък на пасивните форми на обучение е прицел на модерните мултимедийни системи.

Определено този начин на изучаване на чужд език заслужава внимание. Включва в себе си всички предимства на обикновените пасивни системикато преодолява недостатъците им.  Най-важното е, че предлага доста начини да ви накара до овладеете лесно и бързо основите. Поддържането на интереса чрез постоянна смяна на начина на представяне на знанията и стремежът да обърне ученето в игра е най-ценната находка на този курс.

ПРОЦЕСА НА ЗАПАМЕТЯВАНЕ


Свободното владеене на английски език е мечтата на милиони хора по целия свят. Английският език е международен и използването му е изключително важно в днешната глобална икономика и информационни технологии. Всеки знае това.
Обучението по английски език е мултимилионен пазар. Кеймбридж и Оксфорд годишно печелят милиони лири от продажбата на учебници за различни курсове по английски език. Често тези курсове са базирани на граматиката и са организирани така, че обучението да бъде разделено на нива, преминаването на които отнема години. И знаете ли какво? Тъжната новина е, че много от тези курсисти ще се окажат с ужасен английски, често произношението им ще е погрешно или неточно или ще останат блокирани в граматическите правила на езика, а други ще загубят много време и ще похарчат купища пари преди да постигнат желания резултат. В такива случаи хората си втълпяват вярвания като „Не съм добър в езиците, нямам добра памет и т.н.” и така се отказват и провалят, пропилели време, пари и енергия.
Защо се случва това?

СХЕМА
НА ПРОЦЕСА НА ЗАПАМЕТЯВАНЕ
ВПЕЧАТЛЕНИЯ
слухови, двигателни, зрителни
ВНИМАНИЕ
съзнателно (волево), несъзнателно
ПРОЦЕС НА ВЪЗПРИЕМАНЕ
ЗАПАМЕТЯВАНЕ А КРАТКОТРАЙНАТА ПАМЕТ
ПЕРИОДИЧНО ПОВТАРЯНЕ
ЗАПАМЕТЯВАНЕ В ДЪЛГОТРАЙНАТА ПАМЕТ

Важно е да запомните, че запаметяването до голяма степен става с помощта на волята, т.е. трябва на настроите Вашето подсъзнание да запаметява чуждите думи и изрази.
За трайното усвояваме на думи и изрази е важно тяхното повторение.
Успех!