05 април 2012

ПРОЦЕСА НА ЗАПАМЕТЯВАНЕ


Свободното владеене на английски език е мечтата на милиони хора по целия свят. Английският език е международен и използването му е изключително важно в днешната глобална икономика и информационни технологии. Всеки знае това.
Обучението по английски език е мултимилионен пазар. Кеймбридж и Оксфорд годишно печелят милиони лири от продажбата на учебници за различни курсове по английски език. Често тези курсове са базирани на граматиката и са организирани така, че обучението да бъде разделено на нива, преминаването на които отнема години. И знаете ли какво? Тъжната новина е, че много от тези курсисти ще се окажат с ужасен английски, често произношението им ще е погрешно или неточно или ще останат блокирани в граматическите правила на езика, а други ще загубят много време и ще похарчат купища пари преди да постигнат желания резултат. В такива случаи хората си втълпяват вярвания като „Не съм добър в езиците, нямам добра памет и т.н.” и така се отказват и провалят, пропилели време, пари и енергия.
Защо се случва това?

СХЕМА
НА ПРОЦЕСА НА ЗАПАМЕТЯВАНЕ
ВПЕЧАТЛЕНИЯ
слухови, двигателни, зрителни
ВНИМАНИЕ
съзнателно (волево), несъзнателно
ПРОЦЕС НА ВЪЗПРИЕМАНЕ
ЗАПАМЕТЯВАНЕ А КРАТКОТРАЙНАТА ПАМЕТ
ПЕРИОДИЧНО ПОВТАРЯНЕ
ЗАПАМЕТЯВАНЕ В ДЪЛГОТРАЙНАТА ПАМЕТ

Важно е да запомните, че запаметяването до голяма степен става с помощта на волята, т.е. трябва на настроите Вашето подсъзнание да запаметява чуждите думи и изрази.
За трайното усвояваме на думи и изрази е важно тяхното повторение.
Успех!